fbpx

Compare Properties Title

Сравни
Можете да сравните само 4 имота, всяки добавен новаимот ще замени първя от сравнението.

Блог

Правите основен ремонт на жилище. В кой момента от ремонта е правилно да се монтират интериорните врати!

Много често, дори и за основен ремонт, клиентите не наемат една бригада,  която да свърши цялата работа, а разчитат на отделни майстори, специалисти в областта си. Това обикновено създава трудности и забавяне на проекта, защото добрите майстори рядко са на разположение по всяко време и трябва да се направи много прецизна и оптимална логистика, така че да се избегне напрежение  и излишно оскъпяване на ремонта.

Има различни тези, за това, в кой точно момент трябва да се поставят интериорните врати.

Споделяме няколко полезни съвета и различни гледни точки от различни майстори и за това какъв е препоръчания ред на довършителните работи в апартамента. Разбира се всичко е индивидуално и зависи от срокове на доставка, специфики на жилището и …. майстора!

Технически погледнато правилния ред е (1) боя, (2) подови настилки, (3) мебели(по възможност), (4) врати, (5)первази на подовете и (6)лайсни.

Този ред е препоръчителен, за да може вратите и настилките да се предпазят от зацапване с боя, което е неминуемо при боядисване, дори да са сложени найлони или други покривни материали. Подовите настилки пък се слагат  непосредствено след боята, с цел точно определяне на нивото й.

Този ред има и недостатъци. Поставянето на первази на подовете след вратите предполага че майстора, поставящ подовите настилки трябва да дойде още веднъж или че вие трябва да сложите первазите сами. Същото важи и за лайсната. Затова  не е изключено вратите да се монтират и преди подовите настилки в стаите. Това е така, защото касата на вратата може да стъпи на настилката в коридора. По този начин  не се изисква допълнително посещение за монтиране на первази и лайсни. С предварително известно ниво на настилките в стаите няма никакви проблеми вратите да бъдат на необходимото отстояние от пода.

Според някои майстори обаче, за да сложите лайсните да паснат под крилото на вратата, е необходима поне част от новата каса (изрезка), за да може поставящите настилката в стаята да предвидят къде да бъдът лайсните.

Други майстори предпочитат да сложат вратите първо, защото когато се маха старата каса, понякога се налагат груби дейности по шпакловане, оформяне на ъгли и пр, а това може да налага промяна на настилката и стените.

Мебелите понякога са много обемисти и затова е добре по възможност да бъдат вкарани в помещението, за да е сигурно, че няма да се наложи да се махат вратата или касата.

Едно е сигурно, ако всички във веригата знаят какво искат и какво правят, няма съществен проблем и да размените реда на дейностите, така че да пасват най-добре на всички участници в процеса, без това да нарушава търсения резултат и крайния срок.