fbpx

Compare Properties Title

Сравни
Можете да сравните само 4 имота, всяки добавен новаимот ще замени първя от сравнението.

Блог

Съвети за наемане на офис

Следвайте това ръководство стъпка по стъпка, преди да подпишете нов договор за наем.

Местенето в нов офис може да бъде сложен, отнемащ време процес и има много фактори, които трябва да се вземат предвид при подписването на дългосрочен договор за наем.

Пространството ще задоволи ли вашите настоящи и бъдещи нужди? Какво е местоположението? Във вашия ценови диапазон ли е? Ще пасне ли атмосферата в новия офис на фирмената култура и колегите?

Стъпка 1: Започнете процеса на търсене рано

Трябва да си дадете минимум шест месеца, за да планирате и да направите новия си офис преход. Разбира се, ако имате по-малък екип, процесът може да се движи по-бързо, докато по-големите пространства за настаняване на повече служители могат да отнемат повече време.

Защо толкова дълго, чудите се? Когато става въпрос за недвижими имоти, понякога пропадат сделки. В зависимост от пазара във вашия район може да има по-голяма конкуренция за по-малко предлагане, което може да доведе до задържане на преговорите по-дълго. Или може да сте затрупани с толкова много опции, които отнемат време, за да ги проучите всички. Тогава, дори след като се ангажирате с място, обновяването и адаптирането може да изисква няколко седмици или повече.

Стъпка 2: Определете нуждите си и наемете професионалист, който да ви помогне при търсенето

Започнете, като помислите за текущото си работно място и това, което харесвате и не харесвате. След това създайте списък с желания за вашия нов офис. Това ще ви помогне да определите необходимата квадратура.

В създалата се ситуация заради коронавируса , много от компаниите ще преосмислят нуждата от офис , необходим за всички служители. Работата от вкъщи започва да става все по-пулярен подход за орагнизирарне на служители и пространството. Въпреки това качеството на работа чрез контакт на живо не може да бъде заменен и офисът ще остане необходимост, дори и не всеки ден да бъде посещаван от 100% от служителите.

След като знаете какво търсите, работата с търговски брокер е най-умният начин за бързо проследяване на процеса на намиране на ново офис пространство. Те не само познават добре пазара, но и могат да ви помогнат да определите офиси, които съответстват на артикулите от контролния ви списък. В допълнение, един добър брокер с листинг може да ви идентифицира и да ви предупреди за притеснителни проблеми, за които може би не сте се сещали сами.

Започнете да огелждате обяви и имоти. Местоположението е важно за следващото ви пространство, защото искате да сте в район, който е благоприятен за вида бизнес, който оперирате, особено ако клиентите посещават офисите ви. Искате да го направите удобен и достъпен и за вашите служители. Как новото местоположение ще се отрази на пътуването им? Близо ли е до обществения транспорт? Има ли паркинг? Безопасен ли е околният квартал?

Стъпка 3: Оценете вашите възможности

Ако намерите няколко офисни помещения, които имат потенциал, можете допълнително да стесните възможностите за наем на вашия офис, като поискате предложения от собствениците на сгради.

Опитайте всичко възможно да не избирате само въз основа на цената или удобството – помислете за голяма картина. Кое пространство е най-добро? Колко инвестиции ще изисква всяко офисно пространство, преди да е готово за ползване?

Ако се мъчите да намерите потенциални обяви, може да се наложи да разширите търсенето си малко. Може би можете да разширите целевата си област.

Стъпка 4: След като мислите, че сте намерили съвпадение, включете допълнителна помощ

Сделките за наем на търговските площи могат да бъдат трудни и могат да отнемат няколко месеца за финализиране. Наемете търговски адвокат за недвижими имоти, който да ви преведе през процеса и да разбере възможностите за наем, които са достъпни за вас. Брокерът, който ви помага да намерите правилния имот, ще съдейства в преговрите със собственика.

Стъпка 5: Започнете работа по новия офис

След като сключите договор за офис под наем е време за ремонт или адаптиране на пространството. В зависимост от това колко работа е необходима, тази стъпка може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

Ако правите нещо повече от боядисване и разполагане на мебели, може да искате да наемете архитект или да използвате софтуер, който да ви помогне да планирате къде ще отиде всичко, особено ако поставяте стени и изграждате стаи.